Партньори:
СПИСАНИЕ СПОРТ И НАУКА

19-ти Форум на ENGSO в България

31.10.2016

Българският съюз за физическа култура и спорт (БСФС) проведе изключително успешен 19-ти Форум на Европейската неправителствена спортна организация (ENGSO)

 

От 27 до 30 октомври в София се проведе 19-тия Форум на Европейската неправителствена спортна организация (ENGSO). Организатор и домакин на форума беше БСФС. През 2014 и 2015 год. БСФС проведе редица дейности на национално и международно равнище за да кандидатства и спечели домакинството на тази важна за спортното движение в Европа международна проява. Тя беше планирана и проведена като част от подготовката на София за европейска столица на спорта през 2018 год. Форумът беше организиран и проведен от БСФС и ЕНГСО с участието на Столична Община и НСА“В.Левски“.

След проведените през настоящата година 31- ви Летни Олимпийски игри в Рио де Жанейро, форума на ЕНГСО беше първата международна среща на представители на Национални спортни организации и Национални олимпийски комитети от европейските държави. Форумът се явява международна платформа за обмяна на информация и споделяне на водещ опит в реализацията на европейската и националните спортни политики. Както е известно, тази европейска неправителствена спортна организация се ползва със статута на официален консултант на Европейската комисия по въпросите на масовия спорт и укрепваща здравето двигателна активност.

Участници във форума бяха представители на 20 европейски държави. Гости и лектори бяха г-н Ив Лостекю – представител на Европейската комисия и председател на съвета по спортна политика и програми към Генерална дирекция за образование, култура, мултимедии и спорт, г-н Евангелос Александракис – изпълнителен секретар на Европейската лотария, г-н Валентин Капели – представител на Европейските Олимпийски комитети, г-жа Кристина Турии – председател на Европейския комитет за равенство на половете в спорта.

Активно участие в презентациите и дискусиите взеха представители на Национални олимпийски комитети и Национални спортни организации на Германия, Белгия, Швеция, Финландия, Дания, Португалия, Великобритания, Гренландия, Унгария, Австрия, Франция, Албания, Сърбия, Турция, Норвегия, Словения, Гърция, Испания, Италия и България.

Форумът се проведе в три работни сесии посветени на Европейската спортна политика през 2017 год., добро управление в спорта и новата Европейска конвенция за сигурност на спортни обекти, съоръжения и футболни срещи.

Приветствие към участниците във форума беше отправено от Кмета на София г-жа Й. Фандъкова.

По време на форума се проведоха  редовни заседания на Изпълнителния комитет на ЕНГСО и Европейския комитет за равенство на половете в спорта.

Участниците във форума имаха възможност да посетят и новия спортен комплекс за масов спорт в зона Б5, зала „Арена Армеец“ и исторически забележителности в центъра на София.

Освен с перфектно организираното домакинство предоставено от организаторите и оперативното ръководство на хотел „Маринела“,  БСФС и НСА“В. Левски“  участваха и с четири презентации. Г-жа Мила Андреева представи „Програми, инициативи и дейности – София европейска столица на спорта 2018“, проф. Светослав Иванов – Председател на БСФС представи изключително интересна презентация на тема“ Спорт, същност, управление, предизвикателства“, доц. Иван Славчев д-р. и колектив – „ Новата европейска конвенция за сигурност на спортни обекти, съоръжени и футболни срещи“ и гл.асистент Венета Петкова  д-р.  представи „Опитът на София за обезпечаване сигурност на големи спортни събития“.

 Презентациите на НСА“В.Левски“ бяха изготвени от млади научни кадри- преподаватели в академията под ръководството на проф.Цвятко Цветков д-р., проф.Вихрен Бачев д-р. и доц. Сашо Йорданов д-р.

  По време на форума беше отбелязана и 60 годишнината от основаването на списание „Спорт и наука“. На главния редактор на списанието г-жа Станка Виденова беше връчена специална статуетка. Със специални възпоменателни плакети бяха удостоени ЕНГСО и Столична Община. В приветствията си към Изпълнителния комитет на ЕНГСО и представителите на европейските национални олимпийски комитети и национални спортни организации проф.Св.Иванов и г-н Георги Натов отбелязаха 50 годишния принос на ЕНГСО за съхранението на спорта в Европа и за усъвършенстването на новата Европейска спортна политика.

  Президентът на ЕНГСО г-н Карлос Кардосо благодари на БСФС и персонално на представителите на оперативното ръководство на съюза за перфектната комплексна организация на двете прояви на  европейската неправителствена спортна организация в България и за изключително интересните български презентации и активността на Съюза в работата на ЕНГСО. През последните 5 години БСФС беше отличен домакин на юбилейната 20-та Генерална Асамблея  и на 19-тия Форум на ЕНГСО, която тази година навърши 50 годишния си юбилей.

  Списък на презентации на 19-тия Форум на ЕНГСО.

Г-жа Мила Андреева – Изпълнителен директор на фондация „София –европейска столица на спорта 2018“. Програма и дейности на Фондация „София – Европейска столица на спорта”.

Г-н Ив Лостекю - Франция. Председател на съвета за спортна политика и програми към Генерална дирекция по образование, култура, мултимедии и спорт към Европейската комисия. „ Актуализация на текущата спортна политика, покани и промени в програма Еразъм+ в сектора спорт.“ ( 2017 год.)

Г-н Вагелис Александракис – Изпълнителен секретар на Европейската лотария. „Европейската лотария за спорта в Европа“.

 Проф.Светослав Иванов – Председател на БСФС. „ Спорт, същност,управление, предизвикателства“.

Г-жа Хейди Пекола – Финландия. Политически директор на ЕНГСО. „ Работен план на ЕК за 2017 год. и позицията на ИК на ЕНГСО“.

Г-жа Орсолия Толнай – Австрия. Служител политика и комуникации на ЕНГСО. Проектът „ASPIRE“ на ЕНГСО финансиран от ЕК по програма „Еразъм+“и Европейската Лотария.  Участници- Финландия, Швеция, България, Дания, Испания, Германия. С подкрепата на Министерство на културата и спорта на Гърция, Агенция за спорта на Фландрия-Белгия и Съвет на Европа.

Г-н Валентин Капели–Франция. Офис на Европейските олимпийски комитети - Брюксел. „Европейско добро управление – проекта „SIGGS“.

Г-н Петри Хайкинен –  Финландска спортна конфедерация. „ Финландски примери“- за взаимодействие между държавното ръководство и Финландската спортна конфедерация.

Г-жа Кристина Турии – Швеция. Председател на Европейския комитет за равенство на половете в спорта.  „Равенството в спорта“.

Г-жа Хейди Пекола – Финландия. Политически директор на ЕНГСО. „Проектът SCORE.“

Г-н Ксику Коломар – Испания. Член на комитета ЕНГСО-младежи. „Спортните игри-микс“.

Г-жа Салие Баркър – Великобритания. Член на ИК на ЕНГСО. „ Балансът в спорта. Инструменти за прилагане на равенството на половете в спорта“.

Доц.Иван Славчев д-р. и кол. - НСА“В.Левски“. „Новата европейска конвенция за сигурност на спортни обекти, съоръжения и футболни срещи“.

Проф. Красимир Петков, д-р. и проф. Сашо Йорданов, д-р. „Опитът на София в обезпечаване сигурността на големи спортни събития“. Представена от гл.асистент Венета Петкова д-р. и кол.

Управителен съвет на Български съюз за физическа култура и спорт.

Сайтът на ENGSO - www.engso.eu